3D-Printa din egna modell av asteroiden Bennu, tack vare NASA

Jens Fredriksson Webbnyheter Kommentera

2013 skapades en 3D-modell av en asteroid med data från markbaserade teleskop och radarobservationer från Arecibo Observatorys spårningsstation. Bennu, som asteroiden heter, befinner sig för tillfället cirka 70 miljoner mil från jorden, på en bana mellan jorden och Mars. Observationen av asteroiden Bennu var startskottet för OSIRIS-REx-uppdraget som lanserades för två år sedan; rymdfarkosten nådde Bennu i december 2018 och har sedan dess samlat in en mängd olika data.

NASA har släppt många högupplösta bilder av ytan av den diamantformade asteroiden, men nu har de även släppt en 3D-modell i OBJ- och STL-format, baserad på nya bilder tagna från OSIRIS-REx farkosten.

"Den ursprungliga modellen från 2013 visar asteroidens verkliga form, med Bennus diameter, rotationshastighet, lutning och övergripande form presenterad med ganska exakta mått." säger NASA. Den stora skillnaden mellan modellerna är att 2018-versionen innehåller mer topografiska detaljer, och påvisar höjdskillnader på upp till 6 meter.

OSIRIS-REx planerar nu att återvända och analysera Bennus yta, dokumentera provplatsen, kartlägga asteroiden och mäta avvikelser i asteroidens bana orsakade av icke-gravitationskrafter (Yarkovsky-effekten). En provtagningsarm kommer att röra ytan på Bennu i fem sekunder, vilket skapar sprickor för att röra upp lösa stenar och ytmaterial i provtagningsarmens huvud. Rymdfarkosten kan få upp till 2 kilo material och kan göra tre provtagningsförsök.

NASA är förtjusta i 3D-utskrift och optimistiska om användningen i framtiden för rymdutforskning. De har kört olika 3D-printingtekniker på den internationella rymdstationen och planerar att skriva ut 3D-modeller på Mars. Ladda ned filen via länken nedanför.

Bogus Bennu Shape STL