3D-bioskrivare & biobl?ck

3D-bioskrivare & biobläck: Vad har hänt 2019?

eskilnordWebbnyheter Kommentera

I år har communityn inom bioskrivning upptäckt nya sätt för att öka precisionen för biologisk 3d-tillverkning. Trots att experter har gått ut med att 3D-tillverkade organ inte kommer vara tillgängliga på en lång framöver så är det svårt att inte låta sig förvånas över de framstegs som görs. 

Under 2019 har forskare nämligen gjort flera framsteg som tar oss närmare möjligheten att i framtiden kunna tillverka funktionella och fungerande vävnadsstrukturer & organ. Några av de höjdpunkter för detta året inkluderar nya 3D-bioskrivare samt biobläck. Nedan tar vi en närmare titt på vilka framsteg som har skett.

3D-bioskrivare

I början av november kom nyheten att forskare vid Harvard University institutet för bioskapade hade tillverkat en ny snabb 3D-skrivare som kunde hantera fler material. 

Med en unikt designad skrivhuvud kunde de enkelt växla mellan flera olika material upp till 50 gånger per sekund. Denna 3D-tekniken som kallas Multimaterial Multinozzle 3D (MM3D) och kommer kunna att revolutionera processen för att skriva ut komplexa strukturer inom 3D-bioskrivning.

Inom Europa inledde den tidigare grundaren av regenHu, Mark Thurner, en ny resa som fokuserar på bioskrivning för operationer med hjälp av att använda ljud. Denna nya teknologin kallas Sound Induced Morphogenesis (SIM) och kommer att lanseras kommersiellt under sommaren. Tekniken har redan med vetenskapliga bevis visat att den erbjuder tekniska strategier för vävnads-tillverkning som kommer att kunna övervinna dagens hinder, till exempel skapandet av täta nätverk med celler..

Allt fler bioskrivare blev kommersiellt tillgängliga under 2019, inklusive:

  • Svenskbaserade bioteknikföretaget Fluicell släppte en högupplöst biotrycksteknik i både 2D och 3D som heter Biopixlar. Denna maskin kan skapa komplexa vävnadsliknande strukturer där positionering av enskilda celler kan styras från en s.k “gamepad”. Den nya funktionen gör det möjligt för användare att kontrollera systemet likt som det fungerar inom videospel.

  • CELLINK som arbetar med bioskivnings-plattformar för komplexa strukturer lanserade skrivaren Lumen X som arbetar med digital ljusbearbetning och fokuserar på att förbättra uppfinningar inom skapandet av kärlstrukturer. 

Biobläck

Utvecklingen inom biobläck har i år också varit märkvärd.

Företag som har gjort framsteg inom den privata sektorn..

  • Företaget Allevi visade ny teknologi inom leverspecifika biobläck
  • Biogelx lanserade sitt första produktsortiment av syntetiskt biobläck för en mängd olika 3D-applikationer.
  • Tessenderlo Group släppte sin första gelatin biobläck i sin Claro-serie av vävnadstekniska produkter. 

Den akademiska forskningen ligger inte heller långt efter. 

  • Forskare på Texas A&M University har utvecklat en 3D-tryckbar hydrogelbioink som innehåller mineraliska nanopartiklar som kan kontrollera cellbeteende. 
  • Andra forskare på Rensselaer Polytechnic Institute förvandlade levande mänskliga hudceller till en biobläck för att skriva ut konstgjord hud, som sedan odlar sitt eget blodkärlsystem.